Generalitati:
Rolul rinichilor:
Roluri specifice rinichiului:
- mentine echilibrul apei in organism, dar si a concentratiei de minerale sodiu, potasiu, magneziu si fosfor din sange;
- dupa digestie, elimina substantele reziduale din sange dobandite in urma expunerii la diverse substante chimice sau medicamente;
- produce renina - enzima care contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
- produce eritropoietina - hormon care stimuleaza producerea de celule rosii din sange;
- produce o forma activa de vitamina D (calcitriol) necesara pentru sanatatea oaselor.
Cauzele bolilor renale acute:
Intreruperea brusca a activitatii renale pentru o anumita perioada de timp se numeste insuficienta renala acuta. Aceasta poate fi cauzata de:
- leziuni traumatice soldate cu pierderi de sange;
- scaderea brusca a fluxului de sange de la nivelul rinichilor;
- leziunile rinichilor cauzate de ingerarea anumitor medicamente sau substante toxice.
Afectiunile renale pot fi declasate si ca o consecinta a complicatiilor aparute in timpul sarcinii, cum ar fi preeclampsie si eclampsie.Sportivii de performanta care nu consuma suficiente lichide in timpul evenimentelor sportive ar putea manifesta boli renale acute (chiar blocaje renale) declansate de leziunile tesutului muscular. Astfel, se eliberea o substanta chimica numita mioglobina care afecteaza rinichii.
Persoanele care au anumite afectiuni sau boli si care sunt mai in varsta sunt mai susceptibile sa faca insuficienta renala acuta. Afectiunile care pot creste riscul sunt :
-existenta unei boli a rinichilor sau a ficatului ca sindromul nefrotic sau ciroza hepatica
-diabetul zaharat
-insuficienta cardiaca
-hipertensiunea arteriala
-obezitatea.
Insuficienta renala acuta apare de obicei la persoane care sunt deja bolnave grav si se afla in spital sau la terapie intensiva. Persoanele care au avut o interventie chirurgicala cardiaca sau abdominala sau transplant de maduva au un risc mai mare.
Bolile renale cronice:
Existenta unei boli cronice renale la un individ inseamna ca rinichii acestuia nu mai functioneaza normal de o perioada mai lunga de timp. In mod obisnuit, rinichii indeparteaza reziduurile toxice din sange. De asemenea, ei ajuta la mentinerea balantei dintre fluidele si sarurile din organism, denumite electroliti. Reziduurile si fluidele din organism aflate in exces sunt eliminate sub forma urinei. Atunci cand rinichii sunt deteriorati, reziduurile se aduna in organism si produc o stare de rau.
O boala renala cronica pare sa apara brusc, dar de fapt, aceasta apare putin cate putin, pe parcursul mai multor ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre mici, denumite nefroni. Atunci cand nefronii sunt deteriorati si nu mai functioneaza, cei ramasi sanatosi preiau si functia acestora. Daca deteriorarea continua, din ce in ce mai multi nefroni devin nefunctionali pana la momentul in care rinichiul nu isi mai poate indeplini functia.
Este posibila incetinirea distrugerii renale prin medicatie si schimbarea modului de viata. Pentru ca acestea sa dea rezultate optime, trebuie ca pacientul sa colaboreze cu medicul curant si sa urmeze strict pasii terapeutici.
Cauze:
- diabetul zaharat. Diabetul zaharat cauzeaza aproximativ 35% din totalul bolilor renale cronice. Nivelurile crescute ale glicemiei (zaharului din sange) duc la alterarea vaselor sanguine renale. Daca nivelurile glicemiei raman crescute, functia renala este deteriorata progresiv
- hipertensiunea arteriala. Presiunea crescuta a sangelui reprezinta cauza altor 30% dintre bolile renale cronice. Deoarece presiunea sangelui creste adesea in bolile renale, ea poate duce la deteriorarea progresiva a functiei renale chiar si atunci cand boala renala are alta cauza
Alte situatii care pot deteriora rinichiul si cauza boli renale cronice includ:
- boli sau infectii ale rinichiului, ca rinichiul polichistic, pielonefrita (infectie a parenchimului si a pelvisului renal), glomerulonefrita (infectie localizata la nivelul capilarelor glomerulare), sau boli renale congenitale (nascut cu respectiva boala)
- stenoza sau obstructia de artera renala. Artera renala este cea care duce sangele la rinichi
- alte boli, ca hiperplazia benigna de prostata (o prostata marita), litiaza renala (pietre la rinichi) sau o tumora care impiedica evacuarea urinii din rinichi
- intoxicatia cu plumb
- utilizarea cronica a unor medicamente care au ca efect secundar deteriorarea functiei renale, de exemplu: antialgicele ca acetaminofenul (Paracetamol) sau ibuprofenul sau anumite antibiotice (Gentamicina).
Diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala sunt cele mai comune cauze ce duc la boli renale cronice si eventual la insuficienta renala cronica. De asemenea, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala pot accelera deteriorarea functiei renale la persoanele ce au aceasta boala cu alta etiologie (cauza).
Principalii factori de risc ce pot duce la aparitia bolii renale cronice sunt:
- varsta - rinichii incep sa scada in dimensiuni incepand cu varsta de 35 de ani. Pana la varsta de 80 de ani mai ramane functionala aproximativ 30% din masa renala
- rasa - afro-americana si rasa caucaziana sunt mai predispusi la boli renale cronice
- sexul - barbatii au risc mai mare de a dezvolta boala renala cronica decat femeile.
- istoricul familial - acesta este un factor de risc atat in dezvoltarea diabetului zaharat cat si a hipertensiunii arteriale, cele doua cauze majore de aparitie a bolilor renale cronice. Rinichiul polichistic este una din bolile renale mostenite ce pot duce la aparitia insuficientei renale.
REMEDII NATURALE PENTRU AFECTIUNI RENALE:
Tratarea infectiilor urinare
Toate produsele apicole au calitati terapeutice remarcabile. Dintre ele, propolisul este recunoscut pentru proprietatile sale bactericide, fiind frecvent utilizat n caz de infectii urinare: se suge o bobita de propolis (5-10 g), zilnic, p na la vindecarea completa. De asemenea, mierea poliflora are aceleasi efecte. Se consuma cu suc proaspat de lam ie, de mere, de macese sau de morcovi. Alt remediu este otetul de mere cu miere: se bea, la fiecare masa, un pahar de 100 ml apa n care se amesteca 2 lingurite de otet de mere si o lingurita de miere poliflora.Infectia urinara poate fi combatuta si cu un amestec, n parti egale, din splinuta, dragaica si urzica. Se face infuzie din 4 lingurite de amestec la 1 l de apa clocotita. Se beau 4 cani pe zi. n fiecare cana se adauga o lingurita de bitter suedez. Tratamentul dureaza 21 de zile.
Fitoterapia cistitei
Se face o infuzie din 2 linguri de frunze uscate de mesteacan, bine maruntite si o cana de apa clocotita. Dupa ce s-a racit, se adauga un v rf de cutit (1 g) bicarbonat de sodiu si se lasa n repaus 6 ore, apoi se consuma. Ceaiul se bea n doua reprize, la interval de 4 ore. La fel de eficienta este si infuzia de nalba mica: peste o lingurita flori uscate si maruntite se toarna o cana de apa clocotita, se lasa vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai pe zi.Litiaza renala si eliminarea pietrelor la rinichi
Pentru combaterea litiazei renale, se utilizeaza un amestec din 10 ml ulei de porumb si 500 g miere, apoi se adauga 4 albusuri de ou batute spuma. Se ia o lingurita, dimineata, inainte de masa.Calculii renali se pot elimina cu urmatorul remediu: se prepara mai nt i ceai de brusture (decoct din 2 linguri radacina maruntita la 500 ml apa), apoi ceai de turita mare (o lingura de planta uscata si maruntita se opareste cu 500 ml de apa clocotita). Dupa racire, cele doua ceaiuri se amesteca. Se bea ntreaga cantitate, portionata, n timpul unei zile. Cura se tine timp de 4 zile la r nd, n care nu se man nca alimente care contin calciu.
Tot n cazul pietrelor la rinichi, fitoterapia recomanda fiertura din seminte de ovaz, 6 linguri de seminte la 1 l de apa. Se fierbe amestecul p na se nmoaie foarte bine toate semintele. Se fierbe p na c nd, la final, ram n 3 cani de ceai. Se bea ntreaga cantitate n doua reprize, cu 30 de minute nainte de micul-dejun si de cina. Nucile s nt recomandate celor care au afectiuni renale sau care au pietre la rinichi, deoarece ele tonifica rinichii si i ajuta sa functioneze bine. n plus, nu uitati sa beti, zilnic, 3 l de lichide, const nd n ceaiuri depurative, sucuri de legume si fructe.
Depunerile de urati, oxalati, fosfati sau saruri de calciu au ca efect inflamarea cailor urinare. Acest neajuns poate fi nlaturat cu ajutorul tincturii de ceapa: se pune la macerat, timp de 10 zile, o ceapa decojita, bine maruntita, n 100 ml alcool. Dupa acest interval, se filtreaza si se iau 2 lingurite pe zi, nainte de masa de pr nz si de culcare, n tratamente de lunga durata.
La fel de eficienta este si infuzia de pir: peste o lingura de rizomi de pir maruntiti se toarna o cana cu apa clocotita. Se acopera vasul c teva minute; se beau 3 cani de ceai pe zi.
Un alt remediu este decoctul din radacina de osul iepurelui. Se obtine dintr-o lingura de pulbere de radacina la o cana cu apa. Se fierbe la foc mic, timp de 20 de minute, apoi se strecoara. Doza zilnica este de 3 cani de ceai caldut.
Colica renala
Se prepara un amestec din 30 g conuri de hamei, 10 g flori de levantica, 20 g rizomi de pir, 30 g matase de porumb si 10 g radacina de valeriana. Plantele trebuie uscate si maruntite. Se infuzeaza 4 linguri de amestec la 1 l apa clocotita. Se acopera vasul 20 de minute, apoi se strecoara. Se bea ntreaga cantitate, n mai multe reprize, pe parcursul unei zile. Ceaiul se ndulceste cu miere. Acest remediu se recomanda n cazuri usoare de colica renala, aparute pe fond de frig.Bolile cailor urinare, de rinichi, uretra, prostata, bazinet sunt din ce in ce mai diverse.Tratamentul acestora se recomanda a se face pe baza tratamentului prescris de medicul specialist.Medicina naturista recomanda cateva plante care pot contribui la tratarea acestor boli.Astfel pentru bolile rinichiului efecte binefacatoare au: levantica, tataneasa, traista-ciobanului, pentru boli ale ureterului recunoscute in efectele lor terapeutice sunt: algele brune, ovazul si piesicul.Pentru vindecarea bolilor prostatei se utilizeaza: algele brune, ceapa, coada-calului, dovleacul, ienuparul, porumbul, pirul, patrunjelul, usturoiul, zmeurul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu