Crezi ca e o simpla acnee?
De multe ori chiar si unii dermatologi confunda aceste doua boli de piele, nu este de mirare deoarece sunt identice pe exterior, dar total diferite in interior. De asta o sa incepem cu informatia principala si anume cu semnificatia Demodexul-ui care arata ca o acnee dar ne provoaca atitea probleme.
Demodexul, este o specie de capuse care face parte din familia acarienelor si au dimensiuni microscopice, putind determina diverse leziuni cautanate ale pielii(eruptii scuamoase, depilatie s.a). Sunt cunoscute aproximativ 65 de specii de Demodex. El este cunoscut ca fiind un agent cauzal al unor dermatite cu caderea parului la caini, insa acestia pot sa populeze si pielea umana, instalandu-se la radacina firului de par, in foliculul pilos. Acestia sunt mai mari decat microbii, pot fi vazuti doar cu un microscop optic simplu de laborator si se depisteaza destul de repede printr-un examen microbiologic de rutina.Demodexul facial creste pana la 0,3-0,4 mm lungime, iar cel ocular, ce este mai agresiv si se trateaza mai greu - pana la 0,1-0,2 mm. In afara corpului, acarienii pot rezista timp de 9 zile la temperatura camerei, cu umiditate ridicata si la intuneric. In apa pot trai 30 de zile, iar in aer uscat mor in doua zile. Cea mai buna temperatura pentru inmultirea lor este in jur de 30-40 de grade, la 14 grade se afla in amorteala, iar la 52 de grade mor imediat. Cele mai bune medii pentru dezvoltarea demodexului sunt grasimile: osanza, vaselina, produsele cosmetice pe baza de uleiuri, glandele sebacee ce se activeaza la pubertate. Parazitii se transmit de la om la om sau atunci cand nu se respecta regulile de igiena. Cel mai des putem "lua" demodexul atunci cand ne stergem cu prosoape flausate, la sauna, dormim pe lenjerie straina sau folosim produse cosmetice cu ingrediente hormonale sau cele ce stimuleaza (dar uneori deregleaza) procesele biologice. Oamenii ce s-au infestat cu demodex nu se imbolnavesc in mod obligatoriu, unele persoane devin numai purtatori ce transmit capusa perfida la cei ce se imbolnavesc mai usor.(Aici m-am folosit putin din Wiki dar in general cred ca ati inteles ce prezinta acest Demodex).
Cine se afla in grupul de risc?
O imagine clara a capului Demodexul-ui |
Datorita faptului ca acarienii prefera zona fetei, femeile care folosesc produse cosmetice cu cantitati mai mari de grasime sufera mai des, iar barbatii mai rar. In grupul de risc se inscriu persoanele cu pielea alba, fina, cu un numar minim de celule pigmentare - bastionul din calea patrunderii substantelor heterogene in interiorul dermei. Inmultirea parazitilor este provocata deseori de scaderea imunitatii, stres permanent, dereglari in functionarea sistemelor endocrin, hormonal, digestiv. Mai des se imbolnavesc amatorii de cafea neagra si alcool, cei afectati de boli cronice, psihice, hepatita, cu dereglari metabolice si persoanele varstnice. Un factor de risc este si radiatia solara sau produsa de monitor, temperaturile ridicate din sauna. Statistica medicala spune ca majoritatea bolnavilor (80%) au varsta pana la 40 de ani, mai ales cei ce lucreaza la calculator, in spatii cu lumina artificiala, folosesc des telefonul mobil si nu folosesc metode de protectie, precum ochelari speciali sau casti. Una din cauzele imbolnavirii este cresterea nivelului de hormoni masculini, fie la pubertate, fie introdusi in organism prin consumul de steroizi anabolici, folosirea de contraceptive sau cosmetice cu componente hormonale. Demodexul poate sa apara in locuri ce sunt in permanenta iritate de imbracamintea stramta, ce freaca pielea, mai ales in clima calda si umeda. Parazitii se pot transmite si fatului, prin placenta mamei.
Organismul uman este un instrument biologic ideal, care are suficiente rezerve de imunitate ce opun rezistenta invaziilor externe. Dar in ziua de azi, imunitatea scade considerabil, din cauza alimentatiei neadecvate, cu suplimente absolut straine din punct de vedere biologic, poluarea excesiva a mediului, calitatea apei mai jos de orice critica, tratamente cu antibiotice si steroizi. Trebuie tratate la timp focarele de infectii cronice: cariile, tonzilita, colecistita, sifilisul, afectiunile ginecologice, administrand obligatoriu si preparate cu efect imunostimulator.
Dupa tragedia din Japonia, a crescut numarul de oameni infectati cu demodex. In zonele Orientului Indepartat rusesc, in regiunile oraselor Krasnoiarsk, Ircutsk, acarianul a capatat un comportament deosebit de agresiv, asemanator cu o epidemie. Dar medicina ruseasca a reusit sa adune si sa experimenteze multe metode reusite de terapie, au fost patentate si sisteme noi de tratamente ce se bazeaza deseori pe combinatia de metode alopate cu retete din medicina populara.
Pentru succesul in lupta cu Demodex
Ca sa obtineti victoria, grabiti-va sa identificati parazitul la laborator, prin examinarea la microscop a sebumului de pe diferite regiuni ale fetei si a unui fir de par din sprancene sau gene. Daca contaminarea este depistata in stadiu incipient (pana la 6 luni), problema poate fi rezolvata in perioada relativ scurta, in 4-5 saptamani. Boala avansata se trateaza mult mai greu, omul afectat trebuie sa se bazeze pe profesionalismul medicului-specialist si sa se inarmeze cu rabdare, pentru 1,5-2 ani.
Tratament
In primul rind se arunca toata cosmetica, pentru ca deja este infectata. Se dezinfecteaza prin spalare la 80 de grade toata lenjeria de pat, prosoapele. Uitati de pernele facute din pene, trebuie arunca, cele sintetice se spala. Fata de perna se schimba in fiecare zi se dezinfecteaza dupa cum am spus mai sus la o temperatura de 80 greade.
-Cel mai sigur tratament in lupta cu Demodexul este acela cu Uleiul din Arbore de Ceai(Tea tree oil - din engleza).
Tratamentul dureaza aproximativ 4-5 saptamini. Se ia un betisor cu vata (pentru urechi) si se inmoaie in ulei din arbore de ceai. Il puteti gasi acest ulei de 15, 20, 50, 100% dar toate se folosesc la fel. Se curata cu acest betisor toata pielea unde este afectata, pleoapele, sprincenele, genele si chiar pielea din cap sau git acolo unde este acest groaznic Demodex. Noaptea o sa simtiti ca va arde si va maninca pielea(cica acesti paraziti incearca sa iesa de sub piele). La inceput o sa aveti pielea rosie si foarte uscata, dar cu timpul roseatza trece. Dimineata se spala fata cu un sampon pentru copii, pentru ca este mai fin. Si asa in decurs de o luna, seara ulei din arbore de ceai, dimineatza sampon pentru copii (nu e nimic complicat).Nu se folosesc cosmetice sau creme in aceasta perioada.
Uleiul din arbore de ceai este o minune! Are proprietati antiseptice si este folosit in tratarea mai multor boli. Este indicat in tratarea acneei.Se mai foloseste la rani, muscaturi de insecte, herpes, scabia, candida. Acest ulei nu doar deiznfecteaza, ci este capabil sa penetreze pielea prin proprietatile sale anti-inflamatoare, analgezice si ciatrizante.
Am mai citit pe unele pagini net ca e bine sa se faca baie in cada adaugand cateva picaturi din acest ulei fermecat. E bun si pentru matreata, caderea parului.
Alte tratamente ale acestui Demodex o sa vi le ofer mai pe scurt ca sa nu va plictisiti prea mult citindu-le :)
-Cea mai populara metoda folosita de mii de ani este frictionarea locurilor afectate cu suc de rostopasca.
-Se fac frectii cu tinctura de galbenele si de musetel (cate o lingura de plante la 350 ml de tuica) dupa spalarea fetei cu ceai din aceleasi plante.
-Daca sunt afectati ochii, se infuzeaza o lingura de vetrice in 250 ml de apa fierbinte timp de 40 de minute. In ochi se picura cate 2 picaturi, de trei ori pe zi, iar floricelele calde se aseaza intre doua straturi de tifon, se aplica pe marginile pleoapelor si se tin 30 de minute. O cura dureaza doua saptamani, zilnic se prepara o infuzie proaspata. Cu lichidul ramas se fac comprese pe locurile afectate.
-Intr-o sticla cu gatul larg se pune usturoi tocat marunt la nivel de 1/3 si se completeaza cu tuica sau alcool de 70 de grade, se inchide etans si se macereaza la intuneric 5-7 zile. Inainte de folosire sticla se agita. Locurile afectate se frictioneaza (energic, nu prin ungere!) cu tinctura, inclusiv genele si sprancenele, de cateva ori pe zi. Tratamentul dureaza 4-6 saptamani, nu se intrerupe mai devreme, chiar daca dispar simptomele. Usturoiul poate fi aplicat si direct pe piele, acoperit cu tifon, pentru 3-4 ore. In timp ce se macereaza usturoiul puteti sa folositi pentru frecare otet de mere, dar cel mai indicat este otetul kombucha.
-In zonele cu viticultura dezvoltata, taranii folosesc pe larg piatra vanata (sulfat de cupru) nu numai pentru salvarea vitei-de-vie, dar si in tratamente. O lingurita de pulbere azurie se dizolva in 500 ml de apa calda. Un betisor cu vata se inmoaie in solutie si se ung locurile inrosite si pielea in jurul lor.
-Din doua linguri de pelin ce se infuzeaza 4-6 ore, in 250 ml de apa clocotita (de preferat in termos), se fac comprese ce se aplica pentru 20-25 de minute, de doua ori pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu